Tips & Tricks

Hoe je een mooi canvasdoek opmaakt staat in de tips & tricks beschreven. Het kan haast niet fout gaan als je van de onderstaande categorieën goed kennis neemt. Als je onverhoopt toch vastloopt bij het ontwerpen of als je een specifieke vraag hebt, kun je even contact opnemen met onze klantenservice.

28

Resolutie

Houd bij het opmaken van het beeld een minimale resolutie aan van 300 DPI. Op deze manier komt het canvas het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

Hoe komt het dat sommige bestanden en afbeeldingen een erg lage resolutie hebben?

 • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
 • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
 • Het is niet raadzaam om een afbeelding van internet te kopiëren. Het heeft dan een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
 • Het is onverstandig om afbeeldingen op de computer te vergroten. Door dit te doen worden afbeeldingen vaak onscherp. De pixels worden dan uitgerekt. 
 • Het onjuist comprimeren heeft geen goede gevolgen voor het bestand . Vaak gebeurt dit bij Office programma’s zoals Publisher en Word.

Goed om aan te denken bij de resolutie van afbeeldingen en bestanden die je wilt drukken op Canvas:

Gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met de correcte resolutie van 300 DPI. Deze afbeeldingen moet je niet vergroten, natuurlijk mag je ze wel verkleinen. Hou je daarnaast aan de juiste druk- en PDF-instellingen. 

Mijn lettertypen zijn onscherp, hoe komt dit? 

Lettertypen zijn opgebouwd uit pixels (gerasterde teksten). Als lettertypes onscherp zijn, komt dat omdat deze gerasterde teksten zijn vergroot in een opmaakprogramma. Het komt dan vaak wazig over, omdat de DPI van de tekst vaak te klein is.

 • Teksten die je typt worden door oudere programma’s vaak gerasterd. Als je deze teksten later vergroot, wordt het geheel onscherp. 

Alles op een rijtje:

 • Voordat je begint met opmaken, moet de resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn.
 • Gebruik het liefst Adobe CS programma’s bij het opmaken van de bestanden.
 • Gebruik de juiste druk- en PDF-instellingen.
29

Kleur & Opmaak

Als je een foto op canvas in kleur laat drukken is de opbouw van zwart altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. De totale procentuele waarde voor een goede kleur zwart mag niet boven de 280% uitkomen. De kleur kan gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt.

Waarom heeft zwart niet de goede instellingen:

Bij office-programma’s zoals Paint en Word wordt zwart altijd uit RGB-kleuren (Red, Green, Blue) opgebouwd. Als je het bestand exporteert naar PDF, mag je niet kiezen voor de instelling ‘converteren naar CMYK’. Zoals eerder vermeld, kan het zwart gaan smetten als de kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op het canvas te zien zijn. 

Waar hou je dus rekening mee bij het opbouwen van zwart:

 • In het bestand mag de kleuropbouw nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
 • Het CMYK bestand mag je maximaal één keer converteren, maar het liefst doe je dit helemaal niet. Kleuren kunnen dan veranderen.
 • Het is verstandig om bekende kleurprofielen te gebruiken, zoals ISO-Coated.
 • Kies in het Acrobat-menu voor geavanceerd > zwart behouden als je kleuren toch gaat converteren.
30

Snijmarge

Hou bij het ontwerpen van het canvas altijd rekening met snijmarge en afloop. Delen van het doek worden bij de afwerking namelijk weggesneden en om het frame heen gevouwen. Ook kunnen er door het snijden witte randen ontstaan, als er geen rekening is gehouden met afloop.  Daarom is het verstandig om altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 centimeter aan te houden.

Mijn bestand heeft geen snijmarge of afloop:

 • De achtergrond is in het opmaakbestand niet doorgetrokken tot in de snijmarge
 • De afloop wordt niet opgeslagen omdat het bestand fout geëxporterd 
 • Snijtekens en afloop zijn niet plaatsbaar in Office-programma’s 

Belangrijk bij het toepassen van afloop of snijmarge:

 • Laat de achtergrond in de snijmarge doorlopen
 • Voorzie bestanden van afloop en snijtekens
 • Het is uit den boze om Office programma’s bij het opmaken canvas te gebruiken
31

Papiersoort en afwerking

Voor de productie van canvas wordt gebruikt gemaakt van polyester en/of katoendraden. Het katoen wat gebruikt wordt, is vaak gebleekt. Als er veel zwarte resten in het doek te zien zijn, is het gebruikte katoen vaak van slechte kwaliteit. Als je een beeld of foto op canvas besteld, wordt er nog een coatinglaag overheen gespoten. Het voordeel van deze coating is dat de verf zich extra goed aan het canvas hecht. Daarnaast maakt dit het doek ondoordringbaar wordt voor de verf. Hierdoor wordt de achterkant niet meegekleurd. 

 

32

Formaten

Canvas heb je in allerlei verschillende maten. Het kleinste formaat wat er bij onze drukwerkpartner besteld kan worden is 20 x 20 cm en gaat standaard tot 100 x 200 cm. Alle afmetingen die hier binnen vallen zijn te realiseren. Mocht je op zoek zijn naar een canvasdoek met afwijkende afmetingen neem dan even contact op met ons. Wij gaan dan kijken of we jouw wens kunnen realiseren.

Wil je dat het gehele beeld te zien is op de afbeelding? Zorg dan dat de afbeelding op voldoende afstand van de rand wordt geplaatst. Op deze manier blijft het er netjes uitzien.